2007-11-29

Stark Glögg (3-veckors)

Måste få dela med mig av ett härligt recept som jag fick av syrran och som jag sedan modifierat lite... Har själv 2 tunnor på jäsning nu som jag ska tappa upp veckan före jul.
Det tar 3 veckor, så om ni sätter glöggen nu, så blir det lagom klart till jul. Självklart är det ju så att ju längre glöggen får stå på lagring, desto bättre smakar den, men varför inte prova en annan "Bagatellare": När solen värmer frampå sommaren, så finns det nästan inget godare än kall glögg i ett tumlar-glas med mycket is. För den som tycker om spritzer, så kan man även spä ut den iskalla glöggen med lite sprite eller fruktsoda. Mums!

Glögg (5,5 liter)

5 liter svagdricka (byt gärna ut en liter mot julmust)
4 skivade potatisar
1 pkt jäst
1 påse kardemummakärnor
ca 5 cm färsk ingefära
1 påse kanelstänger
1 påse hela nejlikor
4 pomeransskal (1 påse)
500 gr. russin
2,5 kg socker

Koka 1 liter svagdricka med sockret så det löser upp sig.
Rör ut jästen i 1 liter rumsvarm svagdricka.
Blanda alla ingredienser i en 10-litershink och täck med plastfolie som du sticker några hål i.
(Om du sätter på vintunnor, så multiplicera receptet x4)
Låt stå i 3 veckor. Tappa upp på flaskor. Var noga med att tappa försiktigt, så du slipper få med bottensatsen.

Inga kommentarer: